Ölsatsbryggning: ale
Ölsatsbryggning: ale
Förord
Att göra öl på ölsats ger inte samma frihet och kvalitet som när man mäskar och lakar själv, men det är ett mycket bra sätt om man prova på att göra eget öl. Risken för att misslyckas med en ölsats är minimal, vilket gör den optimal för nybörjare.
Första regeln när du köper en ölsats är att riva dom medföljande instruktionerna som på sin höjd ger dig drickbar alkoholhaltig dryck. Att blanda i socker i öl ger en dålig eftersmak, att använda bryggsocker i öl är bättre men blir inte 100% bra.
Anvisningarna i den här guiden är anpassad efter en ”Real Ale” ölsats av märket Tom Caxton. Det går bra att använda andra märken också men kom ihåg att den här guiden är anpassad efter en sats där 1,8 kg malt ingår.
En till sak före du börjar, jästen i ölsatser är oftast av riktigt låg kvalitet, sämst rykte har Cooper vars jäst brukar beskrivas som värdelös på hembryggningsforumen. Skälv kan jag bara tala för Tom Caxtons ölsatser var jäst ger bra smak men en mycket lös och svårhanterlig bottensats något som kommer tvinga dig att slänga bort mer öl än det vore nödvändigt. Jag rekommenderar därför att köpa en påse jäst av typen Safale S-04 separat. Notera också att jag utgår från att du har tillgår till basutrustning för ölbryggning.
Universellt recept på satsbryggning för ale
Förjäsningen
Följande ska du ha: En ölsats innehållande en konservburk, en påse HOP ENHANCEMENT (om du har Tom Caxton) och en påse som innehåller jäst som bara ska användas i nödfall. Mer där till ska du ha tre påsar torkat maltextrakt à 500 gram eller en konservburk flytande maltextrakt på 1,8kg, ett paket bryggsocker (bryggsocker är egentligen druvsocker) och en påse safale-jäst.
Om du har flytande maltextrakt bortse från det här stycket. Koka upp 4 liter vatten i en rostfri kastrull. Blanda i dom tre påsarna torkat maltextrakt och vispa tills allt är upplöst. Häll i innehållet i jäshinken.
Ta av plastlocket på ölsatsen. Riv av pappret runt konservburken, skölj av konservbruken. Öppna burken och häll innehållet i jäshinken. Allt i burken ska med så använd hetvatten för att lösa upp det sista i bruken. Om du har flytande maltextrakt, gör samma sak med den konserven. Nu finns all malt i jäshinken.
Koka nu upp 4 liter vatten till och häll i jäshinken, det gör man för att döda bakterier och oönskade jästsvampar.
Fyll upp med kalvatten upp till 23 liters-strecket och låt svalna till temperaturen är under 32°C.
OBS. Ingorera stycket om du inte har Tom Caxton. HOP ENHANCEMENT-påsen ger dig en viss när det kommer till humlearom. Om du vet med dig att du inte gillar beskt öl ska du inte använda påsen. Du kan använda så lite eller så mycket av påsen du vill för att få den smak du vill ha, blanda i lite åt gången och provsmaka, tänk dig att bitterheten skulle vara i ditt öl, är det lagom så gör du inget mer, vill du ha mer så häller du i mer. Jag rekommenderar att man gör utan HOP ENHANCEMENT första gången för att få ett referensvärde hur besk ölet är utan extra humle.
Primärjäsningen
När malten är svalare än 32°C kan du hälla i jästen (OBS. Det måste vara kallare än 32°C, om det är varmare dör jästen). Du tar innehållet i safale-jäst påsen och blandar ut pulvret med 1 dl kallt vatten, sedan häller du i jästlösningen i jäshinken (det samma gäller om du använder ölsatsens medföljande jäst).
Sätt i gummipackningen i hålet och sätt dit jäsröret. Placerar jäshinken varmt, mellan 15-25°C (18°C är optimalt).
Nu kommer förhoppningsvis stormjäsningen igång. Under 3-7 dagar kommer ölet att skumma och bubblor i röret att komma konstant. När ölet slutat skumma och bubblor går bara ett par gånger i minuten är primärjäsningen klar. Nu kan sekundärjäsningen ta sin början.
Sekundärjäsningen
Dags för omtappning. Använd häverten för att för att förflytta malten från första till andra jäshinken. Se till att bottensatsen inte i mängder följer med i omhällningen (lite gör ingen skada här).
Nu ska ölet ställas svalt mellan temperaturen 12°C-18°C för att sekundärjäsa. Sekundärjäsningen präglas av lugn och långsam jäsning, därför ska då också jäshinken få stå på ett lugnt ställe utan vibrationen, det för att bottensatsen ska få sedimentera sig fint. När det går bubblor i jäsröret var femte minut är sekundärjäsningen avklarad.
Buteljering
Nu är det dags för att häverta över ölen igen. Gör precis som mellan primär och sekundärjäsningen men var mer noggrann den här gången: nu får ingen bottensats följa med.
Nu ska mängden socker till kolsyrejäsningen bestämmas, det gör enligt följande formel: 6g bryggsocker per liter öl.
Ta en liter av ölet och värm (koka inte) upp det. Lös sedan upp sockret i litern öl, låt svalna tills blandningen är svalare än 32°C. När blandningen är lagom kall blandar du i blandningen i ölet. Rör om ordentligt, det ska vara lika mycket socker överallt i blandningen.
Använd häverten för att fylla flaskorna, kapsylera ordentligt så att ingen läckage finns. Lagringen kan ta sin början!
Lagringen
Nu ska flaskorna stå en vecka i rumstemperatur. Efter det ska flaskorna stå i källartemperatur i minst tre veckor gärna sex. Ölet kan lagras i över ett år utan att bli dålig. Det är av yttersta vikt att ölet får stå lugnt och utan vibrationer under lagringen.
Avslutning
Då kommer äntligen dagen du väntat på. Kommer det att bli gott? Kommer det att smaka fan?