Cider på äppeljuice

 
 

I Sverige är vi vana vid söt cider men det finns också en annan sorts cider som är torr (inte söt). Det är den torra cidern som är vanligast i England och Frankrike, kanske av anledningen att den är mycket enkel att göra. För att göra det här receptet krävs det  mycket lite kunskap inom hembryggning. Utrustningen du behöver är den samma som för ölsatsbryggning (basutrustning för ölsatsbryggning).


Du behöver:

  1. 1.20 liter äpplejuice utan konserveringsmedel

  2. 2.2kg ekologiska äpplen (ska vara ekologiska då jästen kan ta skada av besprutningsmedel)

  3. 3.0,12kg socker

  4. 4.1 st paket vinjäst (jag rekommenderar Lalvin EC-1118)


Före jäsningen


Börja med att riva äpplena och lägg dom i den tomma jäshinken. Fortsätt med att hälla i äpplejuicen i jäshinken, det är en stor fördel om du har koncentrerad äpplejuice för du kan du späda ut juicen med kokande vatten och därmed ta livet av eventuella främmande jäststammar, om du har utspädd juice måste du koka upp 3 liter av juicen och hälla i den sist.


Primärjäsningen



När juicen är svalare än 32°C kan du hälla i jästen (OBS. Det måste vara kallare än 32°C, om det är varmare dör jästen). Du tar innehållet i jästpåsen och blandar ut pulvret med 1 dl kallt vatten, sedan häller du i jästlösningen i jäshinken (om du använder annan jäst än Lalvin, följ tillverkarens instruktioner).

Sätt i gummipackningen i hålet och sätt dit jäsröret. Placerar jäshinken varmt, mellan 15-25°C (18°C är optimalt). Låt cidern jäsa ostört tills jäsningen börjar avta. När det går bubblor i jäsröret var 5 minut är det dags för sekundärjäsning.


Sekundärjäsningen


Dags för omtappning. Använd häverten för att för att förflytta cidern från första till andra jäshinken. Se till att bottensatsen inte i mängder följer med i omhällningen (lite gör ingen skada här).


Nu ska ölet ställas svalt, helst under 12°C för att sekundärjäsa. Vänta nu till det inte går några bubblor alls i jäsröret. Om du inte har lust att hålla vaka vid jäshinken kan du använda din Öchelemätare för att kolla jäsningen. Ta ett värde med Öchelemätaren, notera värdet och gör ett till test med mätaren om en dag, om värdet minskat så pågår det fortfarande jäsning och du ska vänta ett tag till med buteljeringen.


Buteljeringen


Nu är det dags för att häverta över cidern igen. Gör precis som mellan primär och sekundärjäsningen men var mer noggrann den här gången: nu får ingen bottensats följa med.


Nu ska mängden socker till kolsyrejäsningen bestämmas, det gör enligt följande formel: 6g socker per liter cider.


Ta en liter av cidern och värm (koka inte) upp den. Lös sedan upp sockret i litern cider, låt svalna tills blandningen är svalare än 32°C. När blandningen är lagom kall blandar du i blandningen i ölet. Rör om ordentligt, det ska vara lika mycket socker överallt i blandningen.


Använd häverten för att fylla flaskorna, kapsylera ordentligt så att ingen läckage finns. Lagringen kan ta sin början!


Lagringen


När du lagrar cider måste du ge drickan tid. Ställ flaskorna svalt i minst 3 månader innan du öppnar första flaskan, cider blir bättre och bättre ju längre det lagas och vid 18 månader så uppnår den sin optimala status



Har du frågor eller synpunkter? Skicka dom till fragor-svar@boiwe.se

Hur du gör torr cider på äppeljuice av fransk typ