Sterilisera flaskor
Sterilisera flaskor
När du buteljerar vin, cider eller öl är det viktigt att dina flaskor inte innehåller någon smuts, det är inte smutsen i sig utan mikroorganismerna som oftast finns i smuts som kan ställa till med elände och förstöra allt arbete du lagt ner på drycken. Det enklaste sättet att slippa sådana tråkigheter är att sterilisera flaskorna före du använder dom. Hela steriliseringsprocessen beskrivs utförligt i den här guiden.
Se till att du har diskat flaskorna ordentligt, torka dom inte lämna gärna lite fukt. Använd en långpanna för att stapla flaskorna i. Lägg ett tidningspapper i botten på plåten, det ska tjäna som skydd mellan flaskorna och plåten. Lägg sedan ett bakplåtspapper eller smörpapper (hushållspapper går i nödfall), pappret är till för att inte blecket ska förångas eller färga av sig på flaskorna.
Packa flaskorna i ugnen bilden nedan är bara ett exempel på hur man kan göra och det finns säkert andra sätt som är minst lika bra. Sätt ungen på 100°C men vänta med att sätta timern på tills den är varm. OBS! Flaskorna ska vara i redan när du sätter på ungen, glas tål inte kraftiga temperatursvävningar och kan spricka om dom utsätts för sådana.
När ungen är upphettad ställer du en timer på 20 minuter och väntar, nu låter du ugnens värme ta kol på alla baskilusker som har för avsikt att förstöra din goda hembrygd. När 20 minuter har gått (20 minuter är ett minimum, inte en bestämd tid) så stänger du av ugnen, öppnar luckan och väntar tills flaskorna har blivit så kalla att du kan hantera dom. För min personliga del brukar jag vänta i 20 minuter.
Så där, då var flaskorna steriliserade, nu kan du börja buteljera. Kom bara ihåg att inte vänta för länge innan du använder flaskorna, om du gör det är dom inte sterila längre. Om du tänker vänta med buteljeringen några timmar så kan du dra plastfolie över öppningarna så att inget dam kommer in.
Har du några frågor? Skicka dom till fragor-svar@boiwe.se
Hur du enkelt steriliserar flaskor före buteljering