Ko-ost
Ko-ost
Ko-ost är en traditionell färskost från Hälsingland som är mycket enkel och går snabbt att göra. Du behöver: 4 liter mjölk (ohomogeniserad mycket fördelaktigt), 1 msk ostlöpe, 1 msk salt utan jod.
Värm upp mjölken på spisen under omrörning. När mjölken har blivit 37°C varm (bättre med lite för kallt än lite för varmt) så blandar du i ostlöpen och låter stå i en timme. Efter en timme skär du ett rutnät med kniv i mjölken som nu blivit ostmassa. Låt stå under lock i 20 minuter. Ta nu fram ett durkslag och en klinisk ren handduk och lägg den så att den täcker hela durkslaget. Använd en hålslev eller spagettislev för att föra över ostmassan till durkslaget. Spara gärna vasslen (det böta som blir kvar) den går utmärk att baka på som mjölkersättning. Försök att pressa ut så mycket vassle ur osten som möjligt. I bilderna nedan ser ni exempel på olika metoder. Låt osten rinna av under natten.
Nästa steg är att salta osten, tyvärr har jag inga bilder på det steget men det är enkelt. Om du lägger osten på en talrik häller du över hälften av saltet på ena sidan, vänder på osten och saltar andra sidan. Det kommer att ta några dagar för saltet att dra in i osten helt, dra därför en plast över osten, ställ in den i kylen och vänta en två tre dagar.
Så enkelt var det. Om du undrar över processen kan du titta på bilderna nedan, om du har ytterligare frågor mejla till fragor-svar@boiwe.se
Tillverkning av ko-ost